'Souvenir de Florence'

Openingsconcert

woensdag 9 mei 2018
20:00 uur
Luister opnieuw naar de live uitzending door NPO Radio 4.

Wie aan Italië denkt, denkt aan de zon en schilderachtige landschappen. Tsjaikovski was zo onder de indruk van de stad Florence dat hij zelfs een heel stuk aan deze stad wijdde. Het werd zijn zonnige 'Souvenir de Florence'. Beter kan het Internationaal Kamermuziek Festival Ede niet beginnen!
Het Internationaal Kamermuziek Festival Ede (IKFE) opent met een internationaal concert. Niet alleen komen de musici uit alle windstreken, ook de gespeelde stukken zijn afkomstig uit verschillende landen. Pianiste Anna Fedorova begint het concert met de feestelijke 'Grande Valse brillante', op. 18 van Chopin. Dit stuk vormt de opmaat tot de muziek van de Oostenrijker Mozart, de Noor Edvard Grieg en de Rus Sergej Prokofjev. Pièce de résistance op het programma vormt Tsjaikovski's wereldberoemde 'Souvenir de Florence'. Wat de link is tussen deze gespeelde stukken? Deze editie van het festival draagt het thema 'Forces of Nature'.

Een mooier thema voor het IKFE heeft artistiek directeur Anna Fedorova niet kunnen bedenken. In Ede, gelegen op de prachtige Veluwe, omgeven door weidse heidevelden en donkere bossen, is de natuur altijd dichtbij. En zo hebben de meeste stukken een directe link met natuur en alles wat daarmee te maken heeft. In het hoofdwerk op het programma, Tsjaikovski's 'Souvenir de Florence' bruist het van zomerse levenslust. Tsjaikovski schetste het stuk tijdens een vakantie in de Italiaanse stad Florence en maakte het werk thuis verder af. Vandaar de titel. Een muzikale herinnering aan een zomerse vakantie.
Programma
Chopin Wals in Es
Mozart Klarinetkwintet in A
Chopin Polonaise in As, "Heroïsche"
Skoryk Oekraïense melodie
Grieg Pianotrio in c
Prokofjev Ouverture op Hebreeuwse thema's
Ducros Encore
Tsjaikovski Souvenir de Florence
Uitvoerende musici