Nikola Meeuwsen

piano

Nadat hij het derde pianoconcert van Rachmaninov met Vladimir Horowitz had beluisterd, wist Nikola dat hij pianist wilde worden.

Nikola Meeuwsen (2002) is een van Nederlands opvallendste jonge pianotalenten. In 2012 won hij het Steinway Concours in Amsterdam, waar hij ook de publieksprijs in de wacht sleepte. In 2014 won hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Nikola studeert bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola waar hij sinds 2015 les krijgt van Enrico Pace.

Al meerdere keren heeft Nikola opgetreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Ook was hij te beluisteren tijdens het Holland Festival 2015 (Beyond the Score, Boulez), in Festival Classique te Den Haag, het Circustheater in Scheveningen en in vele andere zalen verspreid over het hele land, waaronder de Concertboerderij van Rian de Waal.

Met het Ciconia Consort speelde Nikola in vier steden in Nederland het eerste pianoconcert van Mozart en samen met de toen eveneens dertienjarige pianiste Peiting Xue het Concert voor twee piano’s.

Dat Nikola beide concerten op een authentieke fortepiano heeft uitgevoerd, is een blijk van zijn grote veelzijdigheid.

Naast solorecitals en concerten speelde Nikola het Pianokwintet van Robert Schumann met het Matangi Quartet, trad hij op met cellist Marc Vossen tijdens het Storioni festival en was hij samen met de Italiaanse meesterpianist Igor Roma als pianoduo te horen tijdens “Klassiek op het Amstelveld” in Amsterdam.

Nikola heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses van onder anderen Ruth Nye, Edith Fischer, Jacques Rouvier, Andrea Bonatta, Jerome Rose en Dominique Merlet.

Pianisten als Horowitz, Schnabel, Lipatti en Sofronitsky zijn de musici waar hij het liefst naar luistert.